Cursus digitale fotografie

Homepage Sinar

Naar aanleiding van een zeer geslaagde proefcursus plan ik voor na de zomer een nieuwe cursus digitale fotografie. De proef cursus heeft me wel geleerd dat het handig is om een splitsing te maken tussen de wat gevorderden en minder gevorderden. In de laatste groep lag die scheiding zo’n beetje tussen de compact camera’s en de spiegelreflexen.

Basis opzet; Voor een groep van maximaal 8 personen, met een doorlooptijd van 12 weken in de periode september - november. 4 bijeenkomsten van twee en een half uur. Tussen de bijeenkomsten door elke week een opdracht via het internet.

Hoofdthema is plezier in fotografie, lachen en leren.

De cursus is opgezet in drie blokken met als thema’s;

Compositie

De opname, waar sta je, welk moment kies je en welke uitsnede.
Compositie basisregels.

Gevorderden; zwart-wit, kleur en afwijkende composities.

 

Camera

Waar werk je mee, wat zijn de mogelijkheden en welke gebruik je.
Belichting, scherptediepte, ISO en andere instellingen

Gevorderden; High-key, Low-key, HDR fotografie
 

Controle

Beoordelen van de opname, de bewerking en het gebruik van de foto.
Basis bewerkingen zoals contrast, kleurcorrectie en rechtzetten

Gevorderden; Lenscorrecties, werken in lagen, kleurschema’s

Bovenstaande lijst is niet volledig, er komen meer onderwerpen aan bod, ze geven een indruk. De 3 C’s dekken niet helemaal de lading maar het bekt zo lekker. En er komt nog een 4de C bij, de C van Competitie. Neem dat laatste niet al te serieus:vanuit elke opdracht kiezen we de beste 2 foto’s die doorgaan naar de eindronde.

De bijeenkomsten zijn bedoeld om elkaar te ontmoeten en van elkaar te leren, maar ook om de theorie door te nemen. In de drie weken daarna krijg je elke week een opdracht gerelateerd aan het thema, die je thuis kunt uitvoeren en waarvan het resultaat via internet wordt terug gestuurd. Soms ook wat zelfstudie via doorverwijzingen naar artikelen die op internet beschikbaar zijn.

Gevraagde inzet; de 4 dagdelen plus minimaal 2 uur per week, maar dat mag ook meer zijn. De opbouw is zo gekozen dat het ook voor mensen met een drukke agenda mogelijk is om mee te doen.

Wat je nodig hebt is een digitale camera. Voor de startende groep werken we met het fotoprogramma Picasa (gratis te downloaden). Voor de gevorderden is het handig als ze een wat uitgebreider bewerkingsprogramma hebben zoals Paint Shop Pro of Lichtroom.

Voor de bijeenkomsten zullen we als groep kiezen uit een avond of middag die iedereen het beste uitkomt. De cursus locatie is Bilthoven, tenzij er met de groep een andere locatie wordt gekozen. De kosten per deelnemer zijn 150 Euro pp, te betalen aan het begin van de cursus.

Resultaten van de internet opdrachten van de vorige cursisten.
Klik op de foto voor de hele serie.

Symmetrie

Techniek
Hellevoetsluis

Lente
 

  Diafragma

Het moment

Zwart wit