Introductie Beschrijving Tekeningen Foto's Elektronica Links Contact
 

Mijn hobby is zeilen, mijn opleiding elektrotechnisch ingenieur. In de afgelopen jaren heb ik voor twee schepen de boordelektronica  ontworpen. Voor de Morning Cloud een klassiek ontwerp passend bij een 40 jaar oud schip. Maar achter de traditionele meters, schakelaars en lampjes zit de nodige moderne elektronica.

De Pietje van Kan is een nieuw gebouwd schip door mijn broer, uitgerust om er langere tijd geriefelijk op te kunnen wonen. Het elektrisch systeem is een fusie van wat we thuis gewend zijn, een centrale groepenkast en het aan en uitschakelen gebeurd ter plekke. Maar wel zoals het op een schip hoort,  per gebruiker gezekerd. Pietje is aan haar reizen begonnen en te volgen op www.pietjevankan.nl

 

Morning CloudPietje van Kan

Een paar zaken die mogelijk interessant zijn;

  • In plaats van shunts in de hoofdleiding om het stroomverbruik te meten  wordt de hoofdleiding zelf gebruikt. Zelfs een 35mm2 kabel heeft voldoende weerstand daarvoor.

  • Bij de Morning Cloud is om ruimte te besparen telkens één zekering gebruikt voor twee verbruikers die wel afzonderlijk op het paneel geschakeld worden. Dit werkt prima omdat bij een probleem één van de gebruikers afgeschakeld kan worden.

  • Bij de Pietje van Kan werkt precies omgekeerd. Elke gebruiker heeft een eigen zekering met ingebouwde schakelaar (Standaard huiszekeringen). En op het schakel paneel zijn maar 3 schakelaars zichtbaar; Een voor de stuurhut en alles wat met varen te maken heeft. Eén voor alle overige 12 volt aan boord en één voor de 220 Volt.

  • Bij beide schepen zijn 12 en 220 volt in één schakelpaneel geïntegreerd.